KBS Elisabeth bezoekt Futureland en Tweede Maasvlakte

2013/10/30

Bezoek Futureland en Tweede Maasvlakte: superleuk en informatief!
Op 30 oktober bezoekt groep zeven van KBS Elisabeth met juffrouw Cisca Koppenol Futureland en de Tweede Maasvlakte die wel 3000 voetbalvelden groot is! Dit en nog veel meer interessante weetjes leerden de kinderen deze dag. Om half negen vertrekt de bus met 14 enthousiaste kinderen, vol verwachting van wat komen gaat. De eerste stop is bij Het Scheepvaart en Transport College, waar we even moeten wachten totdat onze gids, Harry Frigge aan boord van de bus komt. ‘ Harry gids’, zoals de kinderen hem mogen noemen, heeft 29 jaar in de haven gewerkt als Scheepvaartmeester. Nu hij met pensioen is geniet hij er hoorbaar van om geïnteresseerde kinderen alles, maar dan ook alles te leren over de haven, de Maasvlakte en de tweede Maasvlakte. Onderweg er naartoe vertelt hij wat we rechts (3uur) links (9uur) en voor ons (12 uur) zien. Alle tijdstippen daartussenin komen ook aan bod. Hij vertelt ons over pijpleidingen, gezamenlijke brandweer, olieraffinaderijen met eeuwige vlam, nieuwe tunnels en viaducten, graansilo’s en vloeistoftanks.

Aangekomen bij Futureland mogen de kinderen even iets drinken voordat we aan de presentatie beginnen, een mevrouw van Futureland checkt eerst bij de kinderen wat ze al weten en vertelt daarna dat de Tweede Maasvlakte gemaakt is met een hoeveelheid zand die 225 x de Kuip kan vullen! Dat in de Tweede Maasvlakte weer de grootste mammoetschepen kunnen aanmeren. Maar ook dat in de haven veel werkgelegenheid is, voor jongens en voor meisjes! En dat, in ruil voor de aanleg ervan, Nederland een stukje natuurgebied terug gekregen heeft! Daarna kijken we naar de film van Bram, een nieuwsgierig jongetje dat in een grappig filmpje met hele slimme vragen aan belangrijke mensen ons nog meer vertelt over de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Dan is het tijd voor een puzzeltocht door het gebouw van Futureland. Alle kinderen verplaatsen zich van het interactieve beeldscherm naar de plattegrond, en de verrekijkers,  we meten de hoogte van kademuren en zoeken uit wat nu de grootste haven ter wereld is (Shanghai) Nadat de antwoorden nagekeken zijn gaan we met de bus naar het ‘strand’ met prachtig uitzicht over de ankerplaats bij de Tweede Maasvlakte, waar we onze boterhammetjes eten.

Terug in de bus beantwoordt Harry gids álle vragen van onze kinderen waarna we vol nieuwe indrukken aankomen op school. 

Foto's
– Bekijk hier het fotoalbum