DOEN-DENKEN

Verdiepende lessen onder schooltijd

Doen-denken

Het programma Doen-denken omvat vijf leerlijnen: Judo & Aikido, Gezond, Groen, Techniek en Filosofie. Tijdens de lessen leren de kinderen al doende wat een gezonde en duurzame leefstijl is. Voorbeelden van lesactiviteiten die leiden tot skills om duurzame keuzes te kunnen maken voor jezelf en anderen zijn: zelf eten verbouwen en bereiden, kennis van techniek en natuur, fysiek en verbaal sparren en hanteren van media en technologie.

Fysiek, mentaal en sociaal

Iedere leerlijn heeft een fysieke, mentale en sociale component. Kinderen leren bijvoorbeeld om te gaan met gereedschap of media (fysiek) en ervaren daarbij dat samenwerken (sociaal) vereist is. Ook leren kinderen zich bewuster te worden van hun eigen ‘ik’ in relatie tot hun kennis, houding en gedrag en hun rol in de wereld (mentaal). Zo krijgen ze een beter beeld van hun ambities en talenten.

Integraal programma

De diverse lessen houden verband met elkaar. De samenhang is gebaseerd op de ecosociale cirkel. Het zelf leren verbouwen van groenten, het vervolgens bereiden van deze groenten en daarna met elkaar in gesprek gaan over voedselconsumptie en klimaatbeheersing sluit naadloos op elkaar aan. Tijdens de lessen zelfverdediging ligt de nadruk op beweging. Het is gezond om te sporten, daar krijgen leerlingen ook weer energie van. De filosofielessen zijn bedoeld om met leerlingen in gesprek te gaan over hoe zij zelf denken en hoe de klas denkt over levensvragen en onderwerpen uit de dagelijkse praktijk.

Voor een duurzaam leven

Doen-denken is een aanbod van lessen, bovenop het reguliere lesprogramma, om leerlingen te helpen ontwikkelen in vijf (levens)loopbaangerichte vakken. Tegelijkertijd brengen deze lessen de kernvakken taal en rekenen op een praktische manier tot leven. Kinderen en jongeren leren zo op een duurzame manier omgaan met zichzelf, anderen, de omgeving en de wereld.

Lees hieronder meer over de vijf leerlijnen.

DOEN-DENKEN

LeerLijn Gezond

Kook- en smaaklessen. Leerzaam en Lekker.

DOEN-DENKEN

Leerlijn Groen

Tuin- en natuurlessen. De wereld door groene vingers zien.

DOEN-DENKEN

Leerlijn Judo

Lessen wendbaarheid. Sterker door slim te zijn.

DOEN-DENKEN

Leerlijn Filosofie

Filosofielessen. Verwondering, vragen en verbeelden.

DOEN-DENKEN

Leerlijn Techniek

Technieklessen. Van idee naar oplossing

Het laatste nieuws

Vacature Groen docent
  • Werken bij

Vacature Groen docent

Rotterdam Vakmanstad Factsheet onderzoeksresultaten 2017-2019
  • Algemeen

Rotterdam Vakmanstad Factsheet onderzoeksresultaten 2017-2019

Evaluatie Doen-denken Stichting De Verre Bergen (SDVB) ondersteunt Rotterdam Vakmanstad…

Rotterdam Vakmanstad op de Jacobusschool
  • Algemeen

Rotterdam Vakmanstad op de Jacobusschool

Op 31 augustus 2020 startten het Doen-denken lesprogramma en de naschoolse lessen

Uitnodiging: Interactieve Talkshowreeks ‘Succesverhalen’
  • Algemeen

Uitnodiging: Interactieve Talkshowreeks ‘Succesverhalen’

Komende woensdag 3 maart start een nieuwe online talkshowreeks van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA): ‘Succesverhalen’. In deze interactieve talkshowreeks wordt u meegenomen in de praktijk en onderzoeksresultaten. Het eerste Succesverhaal is de talkshowreeks: Rotterdam Vakmanstad: ‘Doen-denken’ Woensdag 3 maart...