Leerlijn Filosofie

Filosofielessen. Verwondering, vragen en verbeelden.

Wanneer is iets genoeg? Typisch zo’n vraag waar urenlang over gefilosofeerd kan worden. In de Leerlijn Filosofie gaan juffen en meesters met kinderen aan de slag met alledaagse dilemma’s en vragen en met beroemde filosofische thema’s. Kinderen leren hierdoor onderzoeken en zich in te leven in anderen. Ze leren over de geschiedenis en over de toekomst. Over robots. Over stelen. Over dingen delen.

Kinderen hebben veel vragen, vooral in relatie tot de actualiteit. Daarvan maken we tijdens deze filosofielessen graag gebruik. Door samen met hen gesprekken te voeren over van alles en nog wat vergroten kinderen hun communicatieve en argumentatieve vaardigheden. Ze leren nadenken, hun positie bepalen en met respect voor anderen te discussiëren. Ze kunnen zich hierdoor beter uiten en krijgen inzicht in emoties en argumenten die in conflicten opspelen.

Leerdoelen

 • Filosofische gespreksvaardigheden
 • Zelfbesef en zelfmanagement
 • Jezelf verplaatsen in de ander
 • Zelfreflectie
 • Wereldbeelden verkennen
 • Gedachte-experimenten uitvoeren
 • Filosofische vraagstukken doorgronden

Bekijk hieronder de andere leerlijnen

Leerlijn Filosofie

Leerlijn Gezond

Kook- en smaaklessen. Leerzaam en lekker.

Leerlijn Filosofie

Leerlijn Groen

Tuin- en natuurlessen. De wereld door groene vingers zien.

Leerlijn Filosofie

Leerlijn Judo

Lessen weerbaarheid. Sterker door slim te zijn.

Leerlijn Filosofie

Leerlijn Techniek

Technieklessen. Van idee naar oplossing

Het laatste nieuws

Vakmanstad op Sterrenschool de Globetrotter
 • Algemeen

Vakmanstad op Sterrenschool de Globetrotter

Sinds dit schooljaar verzorgt Vakmanstad techniek-, filosofie- en tuin- en natuurlessen op Sterrenschool de Globetrotter. De interne coördinator Dagprogrammering van de school, Vincent Rietvelt, vertelt over de samenwerking met Vakmanstad en hoe de lessen nu verlopen.

Vacature vakdocent kook- en smaaklessen Vakhuis
 • Werken bij

Vacature vakdocent kook- en smaaklessen Vakhuis

Heb jij passie voor het onderwijs en koken en kun jij kinderen inspireren en enthousiasmeren? Dan zijn wij geïnteresseerd in jou en gaan we graag in gesprek!

Vacature (inval)vakdocent en onderwijsassistent
 • Werken bij

Vacature (inval)vakdocent en onderwijsassistent

Wij zijn regelmatig op zoek naar (inval)docenten en onderwijsassistenten voor onze Groen, Techniek en Gezondlessen. Herken jij jezelf in onderstaand profiel en wil jij een bijdrage leveren aan betekenisvol leren in Rotterdam en omstreken?  Dan gaan we graag met jou...

Vakmanstad op CBSplus
 • Algemeen

Vakmanstad op CBSplus

In mei 2021 startte Vakmanstad met een serie Vakhuis workshops op de Calvijn Business School (CBSplus), een middelbare school voor mavo en havo in Rotterdam-Zuid. Toen de vraag vanuit de school binnenkwam zijn meteen de handen ineen geslagen om te...