• Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.

Namelijk via conversatiestarters; een verzameling van producten, tools, materialen, events en content die gericht is op het thuisfront van de kinderen. Dit kunnen bijvoorbeeld (groot)ouders, verzorgers, broers en zussen zijn. Het doel van deze conversatiestarters is om gesprekken over onze vaklessen te initiëren, faciliteren en vorm te geven. Omdat ouderbetrokkenheid juist in die thuisomgeving bijdraagt aan zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Het handboek beschrijft de ontwikkelingsfase waarin we veelvuldig met scholen, vakdocenten en natuurlijk ouders en kinderen in gesprek gingen, als ook de werkwijze. En natuurlijk toont het veelvuldig de conversatiestarters zelf. Om er een paar op te noemen: de placemats per leerlijn, de zelfgemaakte techniekmemory, de seizoensgebonden receptenboekjes en de informatiewaaier.

Als Vakmanstad nemen we een speciale positie in op de basisscholen waar onze vakdocenten lesgeven. Via hen maken de kinderen kennis met tijdloze vakgebieden die juist nu heel actueel zijn: beweging, gezond koken, verbinding met de natuur, techniek en leren communiceren aan de hand van filosofielessen. Een brede ontwikkeling, meer leerplezier en geloof in eigen kunnen, zorgen ervoor dat kinderen beter in hun vel komen te zitten. Dit vergroot, samen met betrokkenheid vanuit thuis de kans dat zij fysiek evenwichtig, sociaal weerbaar en mentaal veerkrachtig opgroeien.

Mocht u interesse hebben in onze aanpak en deze publicatie dan kunt u contact opnemen met Bouchra via: bouchra@vakmanstad.nl.

Bouchra Abdellaoui-Salihine

Ontwikkeling & Outreach

Het laatste nieuws

Vakmanstad magazine
  • Algemeen

Vakmanstad magazine

Rotterdam Vakmanstad en de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OC&W hebben de handen ineengeslagen en een landelijk magazine gemaakt. Met dit magazine wil...

Vacature Groen docent
  • Werken bij

Vacature Groen docent

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen
  • Doen-denken

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen

Vakmanstad verzorgt filosofielessen op verschillende basisscholen in Rotterdam. De kinderen gaan met elkaar in gesprek aan de hand van rustmomenten en duidelijke regels. Dit geeft...

Vakmanstad op de Agnesschool
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Agnesschool

De Agnesschool is een katholieke basisschool in de wijk Feijenoord en een van de eerste scholen waar Vakmanstad vaklessen verzorgde. Dit schooljaar bestaat het lesprogramma...