• Doen-denken

Vakmanstad op de Agnesschool

De Agnesschool is een katholieke basisschool in de wijk Feijenoord en een van de eerste scholen waar Vakmanstad vaklessen verzorgde. Dit schooljaar bestaat het lesprogramma uit tuin- en natuurlessen, kook- en smaaklessen, Techniek en NAUT (Natuur & Techniek). George Leuver, directeur sinds 2017, vertelt over de school en hoe de samenwerking met Vakmanstad hierbinnen past.

De Agnesschool, met ongeveer 350 leerlingen, staat in een dynamische en kleurrijke wijk. Naast het reguliere lesprogramma en de vaklessen is er een breed aanbod van lessen en clinics. De school vindt het belangrijk dat kinderen op verschillende manieren hun talenten kunnen ontdekken en uitproberen. Vanuit het bewegingsonderwijs worden kinderen bijvoorbeeld geleid naar een vereniging.

De school heeft een wijkfunctie wat onder andere betekent dat er nauw wordt samengewerkt met Huis van de Wijk De Dam. Hier wordt tweemaal per week een gezonde (warme) lunch geserveerd voor de kinderen door VoedselEducatie010. Vakmanstad en de Agnesschool hebben deze schoollunch acht jaar geleden samen geïnitieerd. Veel ouders en kinderen komen elkaar ook elders in de wijk tegen. Binnen de school speelt de medewerker ouderbetrokkenheid een belangrijke rol in het betrekken van ouders bij schoolzaken. Ook zijn meerdere ouders vanuit ouderparticipatie en vrijwilligerswerk binnen de school doorgestroomd naar een betaalde baan.

De ouders worden via conversatiestarters bij de vaklessen van Vakmanstad betrokken. Deze tools en materialen worden in de lessen uitgedeeld. De vaklessen bieden volgens George continuïteit middels de doorlopende leerlijnen. Er is gezamenlijk goed gekeken naar welke lessen bij de school passen en de vakdocenten komen wekelijks graag lesgeven bij de Agnesschool. De directeur beschrijft Vakmanstad als een betrouwbare partner die kwaliteit levert.

Momenteel is de omgeving van de school in verandering. Zo wordt er hard gewerkt aan vergroening. De tegels gaan eruit en er komt een parkje. Ook het schoolplein van de Agnesschool is 70% groener geworden; in 2018 is er een tuin aangelegd. Hier krijgen de kinderen de tuin- en natuurlessen van Vakmanstad en kunnen ze iedere dag zien welke resultaten hun geleerde skills en inspanningen hebben.

Het laatste nieuws

Vacature Groen docent
  • Werken bij

Vacature Groen docent

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen
  • Doen-denken

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen

Vakmanstad verzorgt filosofielessen op verschillende basisscholen in Rotterdam. De kinderen gaan met elkaar in gesprek aan de hand van rustmomenten en duidelijke regels. Dit geeft...

Vakmanstad op de Akker
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Akker

In augustus 2022 startte Vakmanstad met lessen uit het Doen-denken lesprogramma op De Akker. Een Christelijke basisschool in de wijk Charlois in Rotterdam Zuid. In...

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.