• Doen-denken

Vakmanstad op de Akker

In augustus 2022 startte Vakmanstad met lessen uit het Doen-denken lesprogramma op De Akker. Een Christelijke basisschool in de wijk Charlois in Rotterdam Zuid. In het schooljaar 2022/2023 verzorgt Vakmanstad hier lessen uit de leerlijnen Groen, Gezond, Techniek (ICT & Media), Judo en Muziek & Beweging. Met adjunct-directeur Urmie Kertokario bespreken we hoe deze samenwerking is ontstaan en hoe het nu gaat.

De Akker staat middenin de Millinxbuurt, een wijk die de laatste jaren een metamorfose heeft meegemaakt. De bouw van het Millinxparkhuis en de verbouwing van de Cultuurwerkplaats Tarwewijk hebben hieraan bijgedragen. Deze gebouwen staan op een steenworp afstand van De Akker en versterken de positie van een echte buurtschool. Urmie Kertokario vertelt dat de school op zoek was naar een partij die de kinderen een bredere ontwikkeling en toekomstperspectief kon bieden. De visie van Vakmanstad, de mogelijkheid om gefaseerd te kunnen starten met de vaklessen en de directe klik gaven voor het schooldirectieteam de doorslag voor een samenwerking.

Inmiddels hebben de kinderen kennisgemaakt met de tuin- en natuurlessen, de kook- en smaaklessen, de technieklessen en Muziek & Beweging. Zo leren de kinderen onder andere: expressievaardigheden, wat er in hun voedsel zit, waar het vandaan komt, hoe zij zorg kunnen dragen voor een tuin en hoe zij iets kunnen ontwerpen en maken. De samenwerking tussen de school en de vakdocenten verloopt soepel omdat er aan beide kanten zorg wordt gedragen voor uitwisseling en terugkoppeling. De kinderen zijn blij met de vaklessen en genieten volgens Urmie zichtbaar van bijvoorbeeld het koken en het leren in de buitenlucht. Ook de ouders gaan hierin mee. Zo reageren zij enthousiast op berichten over de lessen en op inkijkjes hierin via de schoolapp.

Het laatste nieuws

Vacature Groen docent
  • Werken bij

Vacature Groen docent

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen
  • Doen-denken

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen

Vakmanstad verzorgt filosofielessen op verschillende basisscholen in Rotterdam. De kinderen gaan met elkaar in gesprek aan de hand van rustmomenten en duidelijke regels. Dit geeft...

Vakmanstad op de Agnesschool
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Agnesschool

De Agnesschool is een katholieke basisschool in de wijk Feijenoord en een van de eerste scholen waar Vakmanstad vaklessen verzorgde. Dit schooljaar bestaat het lesprogramma...

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.