• Vakhuis

Vakmanstad op de Rozenhorst

Middenin de Covid-19 pandemie startte de samenwerking tussen Vakmanstad en r.k. basisschool De Rozenhorst in Rozenburg, onder de rook van Rotterdam. Directeur Ron van Leeuwen zag hoe het Doen-denken lesprogramma op de Jacobusschool eruit zag en wilde zoiets ook voor zijn leerlingen. Sinds 2 november 2020 organiseert Vakmanstad op de Rozenhorst verschillende naschoolse Vakhuis workshops voor de groepen 3 t/m 8.

In het eerste blok waren dit onder andere workshops gericht op expressie zoals: Musical, Theater en Rappen. Over de musicallessen vertelt een leerling het volgende:

We hebben een paar weken achter elkaar geoefend met liedjes en dans. De liedjes waren echt leuk en soms best moeilijk. Thuis moesten we dan ook flink oefenen. De juf was erg enthousiast en wilde er heel graag met ons een mooi optreden van maken. Het was jammer dat we het optreden niet live voor de ouders konden doen. Wel voor de meesters en juffen. Die hebben het gefilmd en zo konden onze ouders het toch zien. De juf had voor ons allemaal een certificaat en een bloem omdat wij zo hard hadden gewerkt tijdens de lessen. Dat was leuk!” 

Hiernaast werd er tijdens de workshops Natuur druk gewerkt in de schooltuin. De leerlingen vonden het prachtig om in de buitenlucht bezig te zijn en de zelf geplante en gezaaide bloembollen en kruiden te zien groeien. In het tweede blok kwamen ook de workshops Aikido, Dans en het Verhalenhuis aan bod. Bij de workshops maken de leerlingen kennis met bekende en minder bekende vakgebieden waarin zij worden uitgedaagd om al doende samen te werken, zich te uiten en hun creativiteit te tonen.

Een ouder omschreef de meerwaarde die de theaterlessen voor zijn zoon hadden als volgt:

“De ervaringen die zijn opgedaan tijdens de theaterlessen na school, hebben bijgedragen aan het zelfvertrouwen en de persoonlijke ontwikkeling van onze zoon. Hij kreeg de ruimte om zich op zijn eigen tempo te mengen in de lessen. Waar hij in het begin nog terughoudend was, deed hij later uitbundig mee met veel plezier. Een overwinning voor hem waar hij trots op is en wij als ouders zijn dat ook!”

Vanaf het begin wordt er intensief samengewerkt tussen de coördinator en vakdocenten van Vakmanstad en de directeur en groepsleerkrachten van de school. De betrokkenheid van beide teams om er iets moois van te maken voor de leerlingen komt tot uiting in enthousiasme, open communicatie en een gezamenlijke bereidheid tot tussentijds improviseren en bijsturen. Zo werd er snel voor extra Aikidolessen gezorgd toen bleek dat deze enorm populair waren. Het feit dat de workshops binnen de schoollocatie worden verzorgd versterkt de onderlinge betrokkenheid en kruisbestuiving.

Alle inspanningen moesten gerealiseerd worden binnen de landelijke coronamaatregelen. Deze omstandigheden hebben ook gevolgen voor de leerprocessen van de kinderen. Ron van Leeuwen zegt hierover: “Door de lockdown en de landelijke coronamaatregelen hebben de kinderen veel moeten missen en doen ze dat nog steeds. Door middel van het Vakhuis aanbod komen ze in aanraking met een breed scala aan activiteiten waarin ze groeien in hun welbevinden, zelfvertrouwen, talenten ontdekken en taal tot leven brengen in praktische situaties.”

Volgend schooljaar wordt de samenwerking tussen Vakmanstad en De Rozenhorst gecontinueerd. Er wordt zichtbaar in een behoefte voorzien om op andere manieren actief bezig te zijn en bovenal zorgen de workshops voor veel positieve energie en blije gezichten. Op naar een mooi en inspirerend 2021/2022!

Het laatste nieuws

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen
  • Doen-denken

Vakmanstad: Filosoferen is burgerschap oefenen

Vakmanstad verzorgt filosofielessen op verschillende basisscholen in Rotterdam. De kinderen gaan met elkaar in gesprek aan de hand van rustmomenten en duidelijke regels. Dit geeft...

Vakmanstad op de Agnesschool
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Agnesschool

De Agnesschool is een katholieke basisschool in de wijk Feijenoord en een van de eerste scholen waar Vakmanstad vaklessen verzorgde. Dit schooljaar bestaat het lesprogramma...

Vakmanstad op de Akker
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Akker

In augustus 2022 startte Vakmanstad met lessen uit het Doen-denken lesprogramma op De Akker. Een Christelijke basisschool in de wijk Charlois in Rotterdam Zuid. In...

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.