• Doen-denken

Vakmanstad op Sterrenschool de Globetrotter

Sinds dit schooljaar verzorgt Vakmanstad techniek-, filosofie- en tuin- en natuurlessen op Sterrenschool de Globetrotter. De interne coördinator Dagprogrammering van de school, Vincent Rietvelt, vertelt over de samenwerking met Vakmanstad en hoe de lessen nu verlopen.

De school staat op een dynamische plek aan het Afrikaanderplein met haar tweewekelijkse markt in Rotterdam Zuid. De veranderingen in de wijk zijn hier voelbaar. Zo staan er nieuwbouwwoningen en een nieuw sportcentrum inclusief zwembad in de steigers op een steenworp afstand van de school. Die omgeving is belangrijk voor De Globetrotter, die volgens vijf belangrijke sterren werkt: Onderwijs op maat in een elektronische leeromgeving; Uitblinken in rekenen, taal en lezen; Educatief partnerschap met ouders; Maatwerk in onderwijstijd en Binding met de buurt.

Dit laatste betekent bijvoorbeeld dat de school samenwerkt met partners uit de wijk om de kinderen een bredere en betekenisvolle leerervaring te geven. Deze onderwijsopvatting heeft ook tot de samenwerking met Vakmanstad geleid. Vincent Rietvelt: “De visie van Vakmanstad staat als een huis en klopt inhoudelijk. Op dit moment verzorgen de vakdocenten van Vakmanstad techniek, filosofie- en tuinlessen bij ons. De kinderen vinden de lessen leuk en er is genoeg uitdaging voor ze. We zien bijvoorbeeld dat de kleuters genieten van de tuinlessen en dat de technieklessen bij de hogere groepen weer om andere skills vragen die zij moeten ontwikkelen.”

Naast de visie van Vakmanstad maken, volgens de coördinator, de professionaliteit en toewijding van de vakdocenten dat het lesprogramma de kinderen een belangrijke gereedschapskist biedt voor later. Het feit dat zowel de school als Vakmanstad de ouders en verzorgers hierin zoveel mogelijk willen meenemen ziet Vincent als een meerwaarde. Voor de toekomst ziet hij een uitbreiding van het Doen-denken lesprogramma met de twee andere leerlijnen dan ook helemaal zitten: “Judo/aikido en kook- en smaaklessen inclusief een echte leskeuken voor de kinderen zou heel mooi zijn.”

Het laatste nieuws

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.

Jaarverslag 2021-2022 ‘Duurzame groei’
  • Algemeen

Jaarverslag 2021-2022 ‘Duurzame groei’

Lees hier ons jaarverslag van 2021-2022

Vakmanstad op de Johannes Martinusschool
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Johannes Martinusschool

Vanaf het schooljaar 2021/2022 verzorgt Vakmanstad verschillende vaklessen op de Johannes Martinusschool. Een school voor speciaal basisonderwijs in het centrum van Rotterdam en met een...

Vacature invaldocent
  • Werken bij

Vacature invaldocent

Vakmanstad zoekt invaldocenten die ervaring hebben in het basisonderwijs.