• Doen-denken

Vakmanstad op de Johannes Martinusschool

Vanaf het schooljaar 2021/2022 verzorgt Vakmanstad verschillende vaklessen op de Johannes Martinusschool. Een school voor speciaal basisonderwijs in het centrum van Rotterdam en met een streekfunctie. Dit schooljaar krijgen de kinderen wekelijks Techniek-, Budo- en Gezondlessen. Met directeur Nathalie van het Hoofd bespreken we deze samenwerking.

Op de maandagmiddag van dit interview krijgt groep B kook- en smaakles. De kinderen zijn groenten aan het snijden. Dat ze iets lekkers aan het maken zijn, is ver buiten het lokaal te ruiken. Verderop in de week staat voor alle groepen Techniek en Budo op het programma. Nathalie van het Hoofd vertelt dat de school met deze lessen kan werken aan een verdere verdieping van hun visie om betekenisvol onderwijs te bieden. De vaklessen sluiten aan bij de kennis en ervaring van de kinderen en bieden zo aanvullend onderwijs waarmee zij verder kunnen in hun leven. De meeste kinderen stromen uit richting praktijkonderwijs en deze lessen dragen bij aan hun zelfredzaamheid en creativiteit. Daarnaast zorgen de vaklessen voor de nodige afwisseling op een schooldag. De kinderen zien andere gezichten en mogen iets praktisch doen.

Ook het werken vanuit een geïntegreerde visie sprak de directeur aan. De kinderen leren in de vaklessen naast cognitieve vaardigheden ook motorische, sensorische en sociaal-emotionele vaardigheden. Er is meer ruimte voor de kinderen om hun eigen creativiteit en talenten te ontdekken en ze leveren een echt product af. Dit kan een gerecht of een werkstuk zijn. “Ik zie bij de kinderen meer vreugde, concentratie en zelfvertrouwen.” De Johannes Martinusschool kiest ervoor om alle vaklessen in de aanwezigheid van de eigen groepsleerkrachten te laten plaatsvinden. Zij ondersteunen de vakdocenten, zien soms andere kanten van de kinderen en komen op ideeën voor de eigen reguliere lessen.

Er is veel betrokkenheid vanuit de ouders bij schoolzaken. De Johannes Martinusschool faciliteert het contact door in gesprek te blijven met ouders en hen ruime mogelijkheid te bieden voor het stellen van vragen en delen van eventuele zorgen. De ouders zijn blij met de Vakmanstadlessen. Ieder kind vindt weer iets anders binnen de vaklessen leuk, wordt weer van iets anders blij en vertelt daarover aan de ouders.

Het laatste nieuws

Vakmanstad op de Akker
  • Doen-denken

Vakmanstad op de Akker

In augustus 2022 startte Vakmanstad met lessen uit het Doen-denken lesprogramma op De Akker. Een Christelijke basisschool in de wijk Charlois in Rotterdam Zuid. In...

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad
  • Algemeen

Conversatiestarter: Handboek ouderbetrokkenheid Rotterdam Vakmanstad

Dit jaar verscheen Conversatiestarter. Een handboek dat beschrijft op welke manier wij vormgeven aan ouderbetrokkenheid.

Jaarverslag 2021-2022 ‘Duurzame groei’
  • Algemeen

Jaarverslag 2021-2022 ‘Duurzame groei’

Lees hier ons jaarverslag van 2021-2022

Vacature invaldocent
  • Werken bij

Vacature invaldocent

Vakmanstad zoekt invaldocenten die ervaring hebben in het basisonderwijs.